6. 5. 2023

Jeden zájmový kroužek bohatě stačí

Také patříte k rodičům, kteří se svému dítěti snaží maximálně nalinkovat jeho volný čas tím, že mu na každý den sjednají nějaký volnočasový kroužek anebo raději hned dva? Možná to děláte s pomyšlením na to, jak své dítě všestranně rozvíjíte. Bude umět jazyky, bez kterých se dnes nikdo neobejde, bude sportovně nadané, anebo alespoň nebude trpět nadváhou, a když navíc podpoříte jeho logické myšlení, tak to také nebude od věci…
učení zeměpisu

Podobným způsobem uvažuje mnoho rodičů, kteří tak své děti již od prvního třídy anebo případně už od školky posílají na několik kroužků týdně. Dělají to s dobrým úmyslem a myslí na to, že se takto získané dovednosti jejich dítěti budou jednou hodit. Jistě, existují děti, které podobný způsob trávení času může rozvinout. Ale u většiny dětí je výsledný efekt naprosto opačný.
Takto vytížené dítě vlastně nemá žádný volný čas a prostor pro to, aby se mohlo věnovat aktivitám, na které má zrovna náladu. Nezbývá mu ani mnoho času, který by mohlo trávit se svými rodiči. A především postrádá čas na to, aby nemuselo dělat vůbec nic, zkrátka aby mohlo odpočívat. Výsledkem pak je, že většina tímto způsobem přetížených dětí sotva popadá dech, nestíhá se učit a vlastně ztrácí chuť do učení a do života obecně.
školní potřeby

Pokud takovou situaci chcete pochopit, tak si představte, že byste sotva přišli z práce domů, a hned byste museli běžet na brigádu, poté byste museli splnit úkoly, které jste si ze zaměstnání přinesli domů, a ještě by vás třeba čekaly nějaké domácí povinnosti. A jakmile byste vstali ráno z postele, tento vyčerpávající kolotoč by pokračoval, opět od rána do večera, a takto každý den. Úmorná představa, že?
Pro svůj zdravý rozvoj, a také odpočinek potřebujeme mít všichni přiměřené množství volného času, kdy budeme dělat pouze to, co chceme my sami anebo třeba nebudeme dělat vůbec nic. Takže pokud své děti zahrnete přehršlí kroužků a aktivit, tak to jediné, co jim do života vnesete navíc, bude stres.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup